Alergeny

Lidí, kteří mají zvýšenou citlivost organismu na cizí látky (alergeny) v potravinách, neustále přibývá. Proto dne 13. prosince 2014 vstoupilo i u nás v platnost nařízení EU o povinném označování alergenů v gastronomických provozovnách. Způsob, jak zákazníky upozornit na jejich přítomnost, není direktivně stanoven. Mohou být vypsána u jednotlivých menu slovně nebo číslicemi. To co je povinné, je možnost aby se zákazník vždy dozvěděl, zda právě jeho pokrm alergeny obsahuje nebo ne a aby se mohl nebezpečí vyhnout.

Potravinových alergenů je zatím 14, ale lze předpokládat, že se jejich počet ještě rozšíří.  Jsou to:

 

1. Obiloviny obsahující lepek uvedené ve zvláštním předpisu a výrobky z nich
2. Korýši a výrobky z nich
3. Vejce a výrobky z nich
4. Ryby a výrobky z nich
5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich                                                 
7. Mléko a výrobky z něj včetně laktózy
8. Suché skořápkové plody specifikované zvláštním předpisem
9. Celer a výrobky z něj
10. Hořčice a výrobky z ní
11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg/kg
13. Vlčí bob - lupina a výrobky z něj
14. Měkkýši a výrobky z nich
 

V roce 2014 jsme uvedli na trh ucelenou řadu kořenících směsí a marinád "ČISTÁ LINIE" pro vyznavače zdravé a moderní gastronomie.  

Nejširší sortiment moderních kořenících přípravků na trhu pro vyznavače zdravé kuchyně.
· žádný nebo nízký obsah soli
· nepřidáváme glutamát sodný nebo jiné zvýrazňovač chutě
· nepoužíváme žádné přídatné látky tzv. „Éčka“
· neobsahuje žádné alergeny, na které se musí upozornit koncový spotřebitel (lepek, laktóza, hořčice, sezam,…)
 
Čistá linie zahrnuje v současné době 31 kořenících směsí a 2 marinády.
Pro snadnou orientaci jsou veškeré naše produkty z této řady označeny v názvu slovním spojením – „ČISTÁ LINIE“ a produkty firemní značkou: